Tamari vs. Sos de soia: Care este diferența dintre aceste două sosuri asiatice bogate în Umami?

11 Min Read

Sosul de fasole-japoneza este un mancare de bază mult în umami în multe bucătării – sau cel puțin, un dres esențial pentru a mari plăcerea gustativă de a mânca sushi, prăjiți și nenumărate diferentia de mâncare de inspirație asiatică. Tamari, un alt sos pe bază de fasole-japoneza, nodal în bucătăria japoneză, s-ar a se cuveni să nu primească la fel de multă fanfară ca omologul său mai ubicuu. Cu toate acestea, merită să verificați dacă doriți să vă luați papilele gustative pentru o calatorie mai bogată (și potențial mai sănătoasă).

În prelungire, despachetăm dezavantajele tamari și sosul de fasole-japoneza. Descoperiți asemănările și diferențele lor deslusire și spuneți dacă una este o opțiune mai nutritivă decât cealaltă.

Ce este tamari?

Tamari este un tip poporal de sos de fasole-japoneza nipon. „Deși se a vedea că sosul de fasole-japoneza este prim din China, se a vedea în mod tradițional că tamari provine din Japonia”, a glasui Danielle VenHuizen, RDN. „Japonezii au dezvelit că lichidul materie pe suprafața miso-ului dospit oferă o aromă plăcută cevasi asemănătoare cu sosul de fasole-japoneza.” Se a glasui că miso (adică, pastă de fasole-japoneza fermentată). Cel mai batranesc mancare dospit din Japoniaiar prima de asigurare mențiune înregistrată inspre sosul de fasole-japoneza nipon datează din secolul al VIII-lea d.Hr.

„Aromele de umami sunt deosebit importante în gătitul tradițional japoneză, iar tamari este o rece dotatie din acesta”, a glasui VenHuizen. Fenomen agreabil: cuvântul umami se reprezenta prin „preferinta plăcut sărat” în japoneză.

Ce este sosul de fasole-japoneza?

„Sosul de fasole-japoneza este făcut dintr-un mixtura de boabe de fasole-japoneza și grâu, fiecare este smerit fermentației cu spor de saramură și mucoare”, explică. Jessie Wong, RDN.

Sosul de fasole-japoneza – dintre fiecare există multe tipuri diferite – este cineva dintre cele mai importante produse de bază din bucătăria asiatică. Deși provine inițial din China, este surpriza în multe diferentia de mâncare din Asia de Est și de Sud-Est. În afară de soiurile chinezești, veți găsi și diferite tipuri de sos de fasole-japoneza în orisice de la Condimente coreene la Sosuri filipineze. În catifea, shoyu este numele pentru sosul de fasole-japoneza în sistem nipon, fiecare este mai asemănător ca compoziție cu sosul de fasole-japoneza tradițional.

Tamari vs. eu sunt rachita

În scopot ce tamari și sosul de fasole-japoneza au multe în potrivit, nu sunt neapărat interschimbabile. „Tamari și sosul de fasole-japoneza sunt ambele condimente pe bază de fasole-japoneza, dar diferă ca compoziție, textură și fermentație”, a glasui Wong. Iată câteva dintre aspectele deslusire fiecare le diferențiază pe cele două:

Inceput

Tamari provine din Japonia, în scopot ce sosul de fasole-japoneza își are originile în China.

Ingrediente

„Sosul de fasole-japoneza este materie din fermentarea atât a boabelor de fasole-japoneza, cât și a grâului, în scopot ce tamari este materie din fermentarea miso”, a glasui VenHuizen. Tamari este de narav fără grâu și are o concentrație mai rece de fasole-japoneza sub formă de miso.

Masla, aromă și consistență

Tamari și sosul de fasole-japoneza sunt interj de asemănătoare ca masla, a glasui VenHuizen, deși tamari pare puțin mai închis. Recomandabil lui Wong, procesul de gatit a tamari îi conferă o aromă umami mai bogată și mai robustă, conj și o consistență mai groasă. Pe de altă dotatie, ingredientele și procesul intrebuintat pentru a confectiona sos de fasole-japoneza „rezultă la un sos mai sărat, mai subțire, cu o aromă ușor agreabil”, a glasui ea.

Conținut de natriu

Atât tamari, cât și sosul de fasole-japoneza sunt surse importante de natriu, la fiecare majoritatea adulților ar a cauta să limiteze 2.300 mg pe zidupa FDA. Acestea fiind spuse, tamari are un ușor folosinta față de sosul de fasole-japoneza în această hidrocarbura aromatica, deși cantitatea exactă de natriu va diferi în funcție de marcă și de produse specifice. „Tamari conține, în universal, puțin mai puțin natriu decât sosul de fasole-japoneza obișnuit. Aiest munca îl confectiona o opțiune mai bună pentru cei fiecare își gestionează aportul de natriu, ceea ce este esential pentru sănătatea inimii și pentru gestionarea tensiunii arteriale”, a glasui Wong.

Notă: Multe mărci de sos de fasole-japoneza și tamari oferă alternative cu conținut scăzut de natriu pentru SKU-urile lor nivel, permițându-vă să vă bucurați de aromele lor bogate în limite mai sănătoase.

Este tamari mai sănătos decât sosul de fasole-japoneza?

Pe concis, tamari este în universal o alternativă mai sănătoasă la sosul de fasole-japoneza, dar nu oare pentru că circula să conțină puțin mai puțin natriu. „Tamari oferă o gamă largă de antioxidanți fiecare stimulează sănătatea și, în mod surprinzător, o cantitate de electricitate apreciabilă de proteine ​​la două grame pe lingură”, explică VenHuizen. Ea adaugă că tamari oferă, de intocmai, cantități a se micsora de vitamine B, zinc, arama, manganez și kaliu.

Deoarece tamariul conține cel mai frecvent puțin sau defel grâu, este, de intocmai, o opțiune mai sigură pentru persoanele cu boală celiacă sau emotivitate la gluten. „Majoritatea sosurilor asiatice întunecate conțin grâu, așa că tamari se evidențiază ca scrutin ideală”, a glasui VenHuizen. În scopot ce sosul de fasole-japoneza tradițional conține grâu, există opțiuni fără gluten. Cert, asigurați-vă că verificați din nou etichetele dacă aveți de-a confectiona cu fiecare dintre aceste condiții.

Notă: Deoarece tamari și sosul de fasole-japoneza sunt ambele produse intretinere fermentate, persoanele cu emotivitate la histamine ar a se cuveni fi mai comod. folosindu-le pe amândouă cu moderație. În catifea, cei cu spuzeala la fasole-japoneza ar a cauta să se abțină de la a mânca ambele.

Când (și cum) să folosiți tamari vs sos de fasole-japoneza

Dacă ești recunos-cator să folosești tamari ca înlocuitor de sos de fasole-japoneza din motive de sănătate sau altcum, Wong a glasui că un legatura de 1:1 va fi multumitor în majoritatea rețetelor. Cu toate acestea, cateodata eventual fi mai perfect să folosiți tamari față de sos de fasole-japoneza (și contrar).

Wong observă că tamari-ul strălucește în specialist în mâncărurile gătite pentru fiecare căutați o consistență mai groasă și un preferinta umami mai adanc: gândiți-vă la supe, tocănițe, prăjiți și fierturi. De intocmai, nu puteți greși folosind tamari ca dres necopt, fie ca a sos pentru legumepește sau aperitive de dimensiuni a se micsora sau nodal. „Este frecvent intrebuintat ca sos pentru sashimi sau găluște, dar și impestritat cu alte sosuri pentru sosuri”, adaugă VenHuizen. A obține într-adevăr inventiv (în scopot ce vă satisfaceți în același scopot gust de agreabil), puteți savai să vă creați propria voastră sos de caramel tamari pentru a spune asupra înghețată sundaes, pâine prăjită, cocosi de colibas și cartofi prăjiți.

Pe de altă dotatie, sosul de fasole-japoneza este singular de bland pentru marinare. „Urzeala sa mai subțire și gustul puțin mai ascuțit pot fi ideale pentru marinate, în specialist pentru hant, deoarece pătrunde iute”, a glasui Wong.

A rigla de jos

Tamari și sosul de fasole-japoneza au multe în potrivit – principalele dintre ele profilurile lor de aromă bogate în umami și portmoneu pe fiecare le aduc nenumăratelor preparate asiatice. În confruntarea dintre cei doi, tamari eventual fi un înlocuitor mai sănătos pentru sosul de fasole-japoneza, în specialist pentru cei fiecare musai să evite grâul și/sau să-și reducă aportul de natriu (deși optarea pentru tamari vs. sos de fasole-japoneza nu va confectiona decât o mică zgârietură) cel din urmă sirag). Asadar, cel mai bun ramasita este să optați pentru o tra-ducere cu conținut scăzut de natriu a fiecărei condimente gustoase.

Întrebări frecvente

Tamari are MSG?

„Tamari capabil în mod simplu nu conține glutamat monosodic (MSG)”, a glasui Wong. Cu toate acestea, există șansa ca MSG să existe ca materie marginal al procesului de fermentație. Ea subliniază importanța verificării etichetelor pentru a vă a increde că optați pentru o categorie fiecare se aliniază preferințelor dumneavoastră intretinere și este potrivită pentru problemele dumneavoastră de sănătate.

Tocmai multă tamari este rău pentru socoti?

Deși tamari oferă o mulțime de compuși benefici, pot dainui excesiv multe lucruri bune. Este încă o sursă semnificativă de natriu – pe VenHuizen, până la 500 to 1.010 mg per lingură—asadar asigurați-vă că includeți această cantitate de electricitate în regim dumneavoastră zilnică pentru a nu o zbuciuma în abuz.

Tamari musai refrigerat?

Deoarece tamarii nu au conservanți, Wong recomandă să-l țin la frigider după destupare pentru a-și menține mireasma și calitatea. Ea adaugă că sosul de fasole-japoneza eventual fi frecvent păstrat la temperament camerei, deși ar fi mai comod să-l păstrați la geros dacă este capabil în mod simplu, cu conținut scăzut de conservanți sau pur și neincarcat îl preferați răcit.

Cele mai bune tamari și sosuri de fasole-japoneza de cumpărat

Există multe tipuri diferite de tamari și sosuri de fasole-japoneza disponibile pe piață. Ele variază ca aromă și consistență. Iată câteva mărci de luat în considerare.

fotografie cu două sticle de sos san-j tamari pe un fundal alb
San-J

Sarcina electrica: 10 uncii fluide

Dimensiunea porției: 1 caus

Calorii: 10

Carbohidrați: <1 dram

Proteină: 2 grame

Natriu: 980 miligrame

Kaliu: 130 de miligrame

fotografie a unei sticle de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu kikkoman pe un fundal alb
Kikkoman

Sarcina electrica: 10 uncii fluide

Dimensiunea porției: 1 caus

Calorii: 10

Carbohidrați: 1 dram

Proteină: 1 dram

Natriu: 590 miligrame

Kaliu: 50 de miligrame


Articolele Well+Good fac referinta la studii științifice, de încredere, recente și robuste pentru a susține informațiile pe fiecare le împărtășim. Poți a poseda încredere în noi pe parcursul călătoriei tale de bunăstare.

  1. Saeed, Farhan et al. „Miso: Un materie dospit tradițional hranitor și fiecare susține sănătatea.” Știința alimentației și nutriția vol. 10,12 4103-4111. 15 sept. 2022, doi:10.1002/fsn3.3029

  2. Munca, KW şi colab. „Conținutul de histamină al alimentelor orientale.” Toxicologie alimentară și chimică: un proces-verbal internațional publicat pentru Asociația Britanică de Examinare Biologică Industrială vol. 27,5 (1989): 283-7. doi:10.1016/0278-6915(89)90129-4


Share This Article
Leave a comment