Combinarea agriculturii cu producția de forta netabacit ar a se cuveni crește, de atare, securitatea alimentară și ar a se cuveni starni venituri suplimentare pentru fermieri, armonios unui nou invatatura.
Implementarea panourilor solare și cultivarea culturilor pe același sector ar a se cuveni fi o soluție pentru a a emula energia electrică regenerabilă în Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, atingând echivalentul a 68% din cererea actuală de forta din țări, armonios unor noi cercetări.
Un invatatura indeplinit de grupul de reflecție energetică Ember postulează că combinarea energiei electrice și a producției de culturi, o practică numită agri-PV, pe abia 9% din terenurile agricole ar a se cuveni indeplini nevoile de forta electrică ale agriculturii și procesării alimentelor din meleag.
ONG-ul cu sediul în Marea Britanie sugerează că 180 GW de panouri solare ar a se cuveni fi instalate pe culturi în țările din Europa Centrală – triplusalt capacitatea vizată până în 2030 stabilită în proiectele de planuri energetice naționale și de șapte ori mai departe decât capacitatea totală instalată în toate țările în surpriza. .
Cu 19% din terenurile arabile ale UE, așa-numitele țări Vișegrad 4 produc o numar disproporționat de duium de culturi de bază, cum ar fi grâul, ovăzul și secară, producție contra fiecare Ember observă că ar a se cuveni fi pusă în primejdie de prețurile volatile la îngrășăminte, secetele recurente și fenomenele meteorologice extreme. .
Securitatea alimentară
Examen sugerează că, pe lângă furnizarea unui debit aditional de venituri pentru fermieri, instalarea de panouri solare ar a se cuveni îmbunătăți retenția apei în anii secetoși și ar a se cuveni apara culturile de timp extremă – în unele cazuri, de descantec, crește a aduna.
Pentru fructele sau fructele iubitoare de umbră, agri-PV pesemne cara la creșteri ale recoltelor de până la 16%, producând în același cadenta 63% din energia electrică a unei rețele solare tradiționale, concluzionează raportul.
„În timp ce Europa este din ce în ce mai amenințată în vremuri volatile, securitatea alimentară și securitatea energetică sunt integral vitale”, a spus dr. Paweł Czyżak, analist de date și oarecare dintre autorii raportului. „Instalarea panourilor solare în agricultură pesemne a ocroti fermierii să contribuie la ambele, menținând în același cadenta afacerea stabilă și profitabilă.”
Czyżak a remarcat că „legislația și cadrele de protectie” ar fi esențiale pentru a a degaja potențialul agro-PV, fiecare se confruntă cu aceleași dificultăți de intrare la rețeaua electrică ca și rețelele solare convenționale, în cadenta ce dintre cele scaun țări examinate, abia Cehia a vizat reglementări pentru zonă.
În Franța, Germania, Italia și Țările de Jos, reglementările permit utilizarea în mijlociu a terenurilor pentru agricultură și producția de forta electrică fără pierderea subvențiilor agricole, descantec fiecare a autorizatie inca implementarea a sarpe 200 de proiecte agroPV în toată Europa.
În Polonia, un invatatura de caz fiecare ia în considerare agro-PV și grâu concluzionează că veniturile pe hectar pot fi de douăsprezece ori mai ingamfa decât cele din culturile de grâu abia, a spus Ember, cu un folos anual potențial de 1268 EUR pe hectar din vânzările combinate de lumina electrica și grâu – un opozitie solid cu producția tradițională de grâu, fiecare se estimează că va starni pierderi nete în 2024.
Fermierii ar a se cuveni capata treaba totuși de credinta. Marion Picot, secretar universal la Consiliul Europenesc al Tinerilor Maier (CEJA), cu sediul la Bruxelles, a fatis pentru Euronews că principala grija a fermierilor cu curiozitate la utilizarea energiei solare este că terenurile fertile ar a se cuveni fi date panourilor solare fără posibilitatea de a a lucra culturi.
„Planurile fotovoltaice solare pot a da fluxuri suplimentare de venituri, atâta cadenta cât nu compromit valoarea economică, socială și de maniera a solurilor agricole, și cu precadere pentru asezare pe acoperișurile clădirilor sau combinarea eficientă cu producția de culturi și animale, “, a spus Picot.