Thursday, May 23, 2024

Indiferent dacă coriandrul are sau nu gust de săpun pentru tine, îți va spune * multe* despre gustul tău, spune Știința

Acțiune

POV: Luați o mușcătură de chimen și afirmatie are preferinta ca și cum ați fi mușcat într-un săpun. Spune cunoscut? Dacă da, nu ești doar. Oamenii din dota „coriandre-pe-parte-te rog” au tendința de a dezveli că talpa are mai indelungat preferinta de detergent de rufe decât de o plantă fermecator de proaspătă și piperată.

Și în sezon ce smulgerea fiecărui bol de pho pare un excomunicare îngrozitor, având în chip cât de indelungat știi că ar a se cere să aducă coriandrul, Inna A. Husain, MD, directorul doctoresc de laringologie la Spitalul Comunitar din Munster, Indiana, a zice că pasamite poseda un garnitură de argint… în funcție de cum îl privești.

Armonios dr. Husain, a poseda un greata pentru chimen nu neapărat un mâncător pretențios a efectua. Mai degrabă, are totul de-a a efectua cu compoziția ta genetică. „Unii oameni pur și sadetica au o alcătuire genetică diferită, oricare îi a efectua să perceapă mireasma de chimen – și alte ingrediente – ca fiind săpunoase”, a zice ea. În velur, aiest mestesug pasamite a permite faptul că este un „superdegustator” sau oarecare al cărui simț al gustului este mai mare decât mijloci.


Experți în aiest editorial

  • Inna Husain, MD, medical otolaringolog afiliat la Spitalul Comunitar din Munster, Indiana

De ce coriandrul are preferinta de săpun pentru unii oameni

Din exact de chip științific, a fi un superdegustător (sau odorifer) este corelat cu a poseda mai mulți receptori pentru preferinta și odor decât majoritatea oamenilor, ceea ce înseamnă a a merge detecta mai ușor compușii specifici găsiți în alimente bunaoara chimen.

„Incluși în acești receptori gustativi suplimentari pot fi unii pentru detectarea compușilor feniltiocarbamidă (PTC) și propiltiouracil (PROP), oricare se găsesc adeseori în broccoli, kale și chel de Bruxelles. Nu știm dacă coriandrul conține acestea, dar este vartos banuit”, a zice dr. Husain. Studiile arată că cei doi compuși, PTC și PROP, sunt în colectiv percepuți fie ca fiind lipsiți de preferinta, fie amărui.

Superdegustătorii tind să perceapă amărăciunea mai indelungat decât alții

Termenul „superdegustator” a fost imaginar de psihologul experimental Linda Bartoshuk, dr. în anii 1980, oricare a afectat variația genetică în percepția gustului. De vraja, dacă ești sau nu un superdegustator, totul se rezumă la o singură genă: TAS2R38, alias receptorul gustativ 2 madular 38, un palnie acuplat cu proteine. „Gena TAS2R38 este adeseori numită gena superdegustator, deoarece a cuteza capacitatea de a pretui PTC și PROP”, explică dr. Husain.

BTW: Nu musai să fii ascuns unor teste extinse pentru a gasi dacă ești sau nu un banuit de superdegustator. De vraja, un carapace acasă este tot ce ai treaba. „Testele de vânzare pe Amazon, ca cesta, sunt acoperite cu PTC. Ideea este că dacă puteți pretui sau detecta PTC de pe bandă, ați poseda gena TAS2R38 și, prin frecventare, ar fi respectat un superdegustator”, a zice dr. Husain.

Conceptul este sadetica: PTC se dizolvă pe limbă și activează receptorul PTC, adică dacă este actual. „Dar, dacă nu ai gena, la rândul tău, nu vei poseda receptorul PTC, ceea ce înseamnă că nu ar a se cere gustă indelungat din verice când pui straif pe limbă.”

A rigla de jos

Amintiți-vă că dacă aveți gena TAS2R38, aveți capacitatea de a pretui PTC și PROP, altcumva puteți detecta amărăciunea mai indelungat decât altele. Cu alte cuvinte, dacă coriandrul are preferinta de săpun pentru apara, pesemne că te încadrezi în categoria super-degustare și/sau cumva în categoria super-mirositoare. „Nu știm excesiv tare dacă gustul este activat sau dacă este activarea receptorilor olfactivi prin mireasma alimentelor – sau pasamite sunt ambele pentru cei cu dezgust față de chimen.” Orisicum, un carapace de amărăciune te pasamite a sprijini să te apropii cu un pas de a-ți da categorie deoarece ajunge tu și coriandrul.

Mai indelungat, dr. Husain a zice că, în loc să suspecteze conj abilitățile supergustative, „lucrarea lui Bartoshuk a dat o bază genetică și un raționament pentru aceasta”. Cu alte cuvinte, aversiunea ta față de chimen nu este totul în capul tău, ci totul este în papilele tale gustative. Ca să nu mai vorbim că este potential să fi fost un superdegustator tot timpul.

În cazul în oricare vă place coriandrul, aiest sos ușor de zeiță de năut va a efectua subterfugiu:
Articolele Well+Good fac referinta la studii științifice, de încredere, recente și robuste pentru a susține informațiile pe oricare le împărtășim. Poți poseda încredere în noi pe parcursul călătoriei tale de bunăstare.

  1. Guo, SW și DR Reed. „Genetica percepției feniltiocarbamidei.” Analele biologiei umane vol. 28,2 (2001): 111-42. doi:10.1080/03014460151056310

  2. Tepper, Beverly J și colab. „Sensibilitatea genetică la gustul amar al 6-n-propiltiouracilului (PROP) și asocierea acestuia cu mecanismele fiziologice oricare controlează indicele de masă corporală (IMC).” Nutrienți vol. 6,9 3363-81. 27 gustar 2014, doi:10.3390/nu6093363


Citeşte mai mult

Stiri în tendințe