Cât de bine a gestionat UE pandemia de COVID? Raportul auditorilor UE

6 Min Read

Cele două agenții sanitare din UE, deși nu sunt pregătite pentru o pandemie de volum, au răspuns cât le-au solid mai comod în minune obstacolelor în coordonarea cu statele membre, a concluzionat un schesis al Curții de Conturi Europene.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Centrul Europenesc pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) au răspuns comod la pandemia de COVID-19, deși unele puncte slabe musai abordate în vederea unei viitoare crize de sănătate, recomandabil unui schesis al Curtea de Conturi Europeană astăzi (4 rapciune).

Pe măsură ce Comisia și agențiile implementează asasi lecțiile învățate din pandemie, raportul a concluzionat că „este exagerat timpuriu pentru a aparea dacă cest materie va fi multumitor pentru a pregăti agențiile în mod bine venit pentru viitoarele urgențe de sănătate publică”.

Când COVID-19 a fost declarată pandemie în 2020, ECDC și EMA au trebuit să-și adapteze activitatea, să realoce resurse și să se coordoneze cu 27 de state membre cu cautatura la valoare absoluta de răspuns la o amenințare fără precedenta de o volum pe oricare niciuna dintre agenții nu era pregătită să o facă față.

Scaun ani mai târziu, Curtea de Conturi Europeană (CCE) a analizat răspunsul lor la strategiile pre-pandemie inca existente și inițiativele născute în insoti crizei.

Auditorii UE au recunoscut că, deși planurile de pregătire pe oricare ambele agenții le-au pus în practica nu erau pregătite pentru o invar de „pandemie severă și prelungită, ei au răspuns acum ce amploarea acesteia a devenit clară”.

Oarecare dintre principalele bariere identificate de CCE este absent datelor de virtute partajate de statele membre cu agențiile UE, oricare au împiedicat răspunsul acestora, făcând imposibilă compararea informațiilor prep numărul de cazuri sau cauzele decesului.

La începutul pandemiei, monitorizarea ECDC s-a bazat în magistral pe numărul de infecții, spitalizări și decese raportate de statele membre. Cu toate acestea, recomandabil auditorilor UE, colectarea datelor a devenit o sfidare în rastimp de vârf a pandemiei, deoarece sistemele de date ale statelor membre nu au fost armonizate.

Propriu raportului, ECDC a constatat că unele țări au subraportat expresiv numărul de infecții și decese, în sezon ce altele nu au raportat niciuna dintre variabilele suplimentare solicitate în termenul limită dat.

Auditorii UE identifică motivele acestor inconsecvențe ca fiind „absent oricărei integrări între sistemele naționale și cele ale UE”, împreună cu volumul de muncă rasarit spre sistemelor de sănătate naționale și regionale.

Autorizație de inoculare contrazice cronometru

Cea mai geros sfidare pentru EMA a fost autorizarea și licențierea vaccinurilor COVID-19. Din pricina constrângerilor de sezon, toate vaccinurile și majoritatea tratamentelor din UE au trebuit să fie aprobate identic unei proceduri centralizate, ceea ce înseamnă că EMA era responsabilă pentru aprobarea largă a blocului.

Mulți au ticnit autorizații de punere pe piață condiționate și au fost evaluați în identitate cu o procedură de revedere continuă oricare a autorizatie agenției să utilizeze datele din studiile în scurs, ceea ce a rapid procesul.

Toate aceste măsuri au autorizatie ca vaccinurile să fie aprobate pentru vânzare în UE înainte sau în câteva zile, comparativ cu țările terțe, au adăugat auditorii UE. Toate vaccinurile împotriva COVID-19 au fost recomandate în totalitate și validate de Comisie în câteva zile de la recomandarea EMA.

„Am comparat versiunile publice și interne ale rapoartelor publice de masurare și nu am găsit omisiuni materiale ale informațiilor de luare-aminte general cu cautatura la siguranța și eficacitatea vaccinurilor în cauză”, a adăugat raportul, recunoscând transparența agenției pe parcursul întregului decizie.

Lecții învățate

Auditorii UE au trebuincios celor două agenții și Comisiei Europene să îmbunătățească coordonarea între ele și cu statele membre pentru a usura schimbul de informații și a a indeparta dublarea muncii.

Salutând raportul, ECDC a remarcat că au loc inca câteva îmbunătățiri ca fragment a mandatului său consolidat adoptat în 2022 și din proprie inițiativă.

Anul baut, agenția și-a revazut planul de urgență de sănătate publică, oricare includea o mai bună pregătire pentru viitoarele pandemii prelungite și, de intocmai, sprijină statele membre să îmbunătățească automatizarea și digitalizarea sistemelor lor de paza.

Agenția Europeană pentru Medicamente a salut, de intocmai, concluziile CCE și a adăugat că s-a lefegiu să revizuiască criteriile și procesele pentru implementarea evaluărilor continue în viitoarele urgențe de sănătate publică, pentru a se garanta că resursele sunt utilizate cât mai eficace eventual, având în aspect că în rastimp COVID-19. pandemie, aceasta a pus o constrangere semnificativă spre resurselor rețelei.

După cum se solicită în schesis, EMA a asigurat că s-a lefegiu să facă informațiile mijloc mai accesibile unui general mai vast, în suigeneris pentru medicamentele de geros luare-aminte în timpul viitoarelor urgențe de sănătate publică.

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment